تبیان، دستیار زندگی
نشست هم اندیشی از همسان گزینی تا هم سری روز چهارشنبه نهم مهر ماه برگزار گردید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : هومن بهلولی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گزارش نشست هم‌اندیشی«از همسان‌گزینی تا هم سری»

از همسان گزینی تا هم سری

نشست هم‌اندیشی صاحب‌نظران و مسئولان در امر ازدواج جوانان با موضوع «از همسان‌گزینی تا هم سری» با حضور حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، دکترگلزاری معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، دکترعلیرضا طالب‌پور مدیر عامل موسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان، محمدرضا کمن دبیرکارگروه پیش نویس سند ملی ازدواج در سالن سوره حوزه هنری عصر روز گذشته برگزار شد.

زهره حسینی؛ مدیر پروژه همسان گزینی تبیان

به گزارش روابط عمومی، در ابتدای این نشست مهندس زهره حسینی دبیر همایش «از همسان‌گزینی تا هم سری» ضمن خیر مقدم به حاضرین، به معرفی طرح همسان گزینی موسسه تبیان پرداخت.

سپس حجت‌الاسلام خاموشی؛ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی بر روی سن رفته و گفت: چند مسئله برای جوانان دارای اهمیت است که از آن جمله می‌توان به تحصیل، ازدواج، اشتغال و مسکن اشاره کرد که مهمترین آنها ازدواج است.البته خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران در امر تحصیل، پیشرفت شگرفی نسبت به قبل از انقلاب به لحاظ کمی و کیفی داشته و روند تحصیل جوانان روند رو به رشدی است و میزان مقالات ایران، تولیدات علمی، اکتشافات روز به روز در جهان رو به افزایش است.

وی در خصوص این که آیا ازدواج مهمتر است یا اشتغال، گفت: تقاضا دارم به طور مستقیم به مسائل مرتبط با جوانان نپردازیم اگر دولت برای فراهم کردن مقدمات اشتغال تلاش کند موفق‌تر خواهد بود و آنچه که در مسکن مطرح بوده ، ملازم با ازدواج است؛ نسبت به مسئله مسکن در دولت‌های قبلی اهتمام‌هایی صورت گرفته است لذا باید تا جایی پیش برویم که دیگر مشکلی در این خصوص نداشته باشیم و زیرساخت‌های ارزان‌ شدن مسکن را برای جوانان را فراهم کنیم.

حجت‌الاسلام خاموشی؛ رئیس سازمان تبلیغات اسلامی

خاموشی با بیان اینکه مهمترین بخش بحث همسان‌گزینی و همسریابی، ازدواج است، تصریح کرد: از آیات بزرگ الهی است که خداوند متعال برای انسان زوجی قرار داده که اگر این زوجیت محقق شود قرآن کریم می‌فرماید: «جعل لکم مودة و رحمة»؛ من یک محبت و مودت سرشاری را لبریز می‌کنم.

وی افزود: نتیجه ازدواج، برکت، رونق، پیشرفت زندگی، نعمت، شکل‌گیری نسل آینده و تربیت در کانون خانواده است که می‌تواند جامعه را رو به صلاح و فلاح پیش ببرد.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی خاطرنشان کرد: بنده از کارکرد سنتی ازدواج دفاع می‌کنم و بزرگترها نباید نسبت به مسئولیت فرزندانشان درباره ازدواج، شانه خالی کنند. اگر والدین نخواهند چنین مسئولیتی را ایفا کنند آیا جایگزین مدنی خواهیم داشت؟! بنده جایگزینی برای آن قائل نیستم چرا که اگر نهادهای مدنی جایگزین نهادهای خانواده شوند ما ضربه خواهیم خورد و البته این نهادها نمی‌توانند جایگزین خانواده شوند.

وی گفت: یکی از پایه‌های طرح همسان‌گزینی، دخالت خانواده‌ است و ما باید آنها را به مسئولیت‌هایشان واقف کنیم بسیاری از خانواده‌ها هستند که این حس مسئولیت در آنها نهادینه شده و لذا جوانی نداریم که سه دهم از زندگی‌اش را سپری کرده و ازدواج نکرده باشد بلکه در این خانواده‌ها با تدبیر رفتار می‌شود.

خاموشی ابراز داشت: مفهوم مسئولیت دخالت بزرگترها و رضایتمندی طرفین این نیست که بزرگتر مطلبی را ابلاغ کند و فرد کوچکتر بپذیرد بلکه می‌خواهیم مداخله‌جویان واقعی را در امر ازدواج دخالت داده و از مشاورین حاذق بهره ببریم و فضایی که در جامعه وجود دارد را در جاده صحیحی قرار دهیم.

وی ادامه داد: تفاهم ما با وزارت ورزش و جوانان بر همین اساس است که با همکاری هم می‌توانیم افراد موثر را دخالت داده و شاهد ازدواج صحیح و همسان در میان نخبگان و دانشگاهیان باشیم.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: شانه خالی کردن نسبت به تشکیل خانواده در جامعه ما از مصادیق نفوذ فرهنگ بیگانه در کشور محسوب می‌شود. از این رو واقعا باید ماجرای همسرگزینی طبق سنت‌ها و تمدن کشورمان صورت گیرد که امیدوارم در آینده شاهد نتایج خوبی باشیم.

دکتر گلزاری؛ معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان

در ادامه این نشست، دکتر گلزاری؛ معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، از مشکلات پیش روی جوانان در امر ازدواج گفت و افزود:کامل نبودن شناخت و اعتماد، نبود آموزش و مشاوره های بعد از ازدواج،ضرورت طلاق و مشکلات بعد از آن از مسایلی است که در کاهش تمایل جوانان به ازدواج نقش دارند.

وی با اشاره به مشارکت بزرگترها و متخصصان در زمینه معرفی افراد همسان در این طرح افزود:شاهد کار بزرگی در نظام هستیم که ساماندهی مشکل جوانان، در تحکیم و تشکیل خانواده است.

دکتر گلزاری،خاطرنشان کرد: وجود خانواده امری حیاتی و پا به پای توحید و ارزش های الهی ارزش دارد.ظرف همه مظروفات معنوی است.

وی در ادامه افزود: ستیز با خانواده، ستیز با دین است. ایستادگی در برابر خانواده، یک تفکر اومانیستی بوده و با تفکر دینی در تضاد است.

معاون ساماندهی امور جوانان تاکید کرد:خانواده حتی در ادیان غیر الهی هم جایگاه خاصی دارد،تخریب دین با تخریب خانواده آغاز می شود تئوری های جدید جامعه شناسی، تئوری زوال خانواده، پدرسالار و تبلیغ خانواده همجنس گرا، از مسایلی است که به منظور تخریب دین مطرح می شوند.

گلزاری اظهار داشت: دانشجویان با این مسایل در دانشگاه ها و مردم عادی نیز از طریق اینترنت و ماهواره آشنا می شوند که از عوارض آن بالا رفتن سن ازدواج و بی رغبتی نسبت به تشکیل خانواده است.

وی ادامه داد: سخت شدن همسان گزینی در امر همسریابی، باعث تجردهای ناخواسته زیادی شده است.

گلزاری افزود: لایه های پنهانی شخصیت انسان ها، باید با مشاوره قبل از ازدواج کشف شود،20 درصد ازدواج ها به طلاق منجر می شود،80 درصد این طلاق ها زیر سی سال هستند، 15 درصد طلاق ها در سال اول ازدواج اتفاق می افتد.

وی افزود:مشاوره قبل از ازدواج باید توسط افرادی که تخصص مشاوره کردن دارند،انجام شود.آموزش های بعد از ازدواج، بسته های علمی استاندارد و بسته های آموزشی باید بسته به نیاز و فرهنگ تهیه شوند.

گلزاری ادامه داد: گاهی طلاق یک ضرورت است. اما بعد از طلاق، دردسرهای زیادی وجود دارد. مثل درگیری بین دو خانواده و برخوردهای قانونی، افراد علم این را که باید با احسان از هم جدا شوند را ندارند.

وی تصریح کرد:پس از طلاق دختر و پسری که از هم جدا شده اند، در صورت ازدواج با آدم های صلاحیت دار می توانند این آسیب ها را برطرف کنند.

دکتر طالب پور؛ مدیرعامل موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان

سپس دکتر طالب پور؛ مدیرعامل موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان با اشاره به فعالیت مثمرثمر این مجموعه در بیش از ده سال از آغاز فعالیت خود، گفت: بحث محتوای کاربر و مدیریت فضای مجازی از جمله اقداماتی بوده که در طی این مدت به خوبی از سوی مجموعه انجام شده که نتیجه آن باعث شده هم اکنون در پروژه‌های ملی حضور خوبی داشته باشیم .

وی یادآور شد: در اوایل تأسیس این مجموعه نیز برای ازدواج برنامه‌های را در نظر گرفته بودیم تا بتوانیم وارد این عرصه شویم ولی متأسفانه هر بار مشکلاتی پیش می‌آمد تا این طرح‌ رها شود چرا که ما در تلاش بودیم تا دختران و پسران را با حفظ شئونات اسلامی، خانواده و حفظ خطوط قرمز به هم برسانیم. تا اینکه دو سال قبل ایده شبکه واسطه‌ها مطرح شد تا انتخاب سریع‌تر و محکم‌تری اتفاق بیفتد.

وی افزود: از طرفی مشکلی که وجود داشت این بود که همین واسطه‌ها اگر خوب انتخاب نمی‌شدند می‌توانستند پاشنه آشیل شوند بنابراین در کنار شبکه واسطین، شبکه امنا نیز با حضور افراد معتمد در استان‌ها و محلات که در کشور مورد اعتماد هستند تشکیل شد تا آن‌ها تعیین‌کننده واسطه‌ها باشند.

طالب‌پور ادامه داد: شبکه سوم مربوط به مشاوران است که افراد معرفی شده به یکدیگر برای دریافت مشاوره‌های لازم به این اشخاص مراجعه می‌کنند. بخش بعدی نیز شبکه راست‌آزمایی است. ما هم اکنون واسطه‌های در سطح کشور داریم ولی ممکن است اگر این طرح در کشور به صورت عمومی اعلام شود فردی باشد که واسطه‌ای نداشته باشد بدین منظور شبکه راست آزمایی در این حوزه تشکیل شده است.

وی در تکمیل این بخش از سخنان خود، گفت: در این راستا زمانی که فرد کد ملی خود را وارد می‌کند از طریق مجموعه‌های مختلف همچون دانشگاه‌ها، ثبت احوال و... مدارک فرد تأیید می‌شود

مدیرعامل موسسه فرهنگی و اطلاع‌رسانی تبیان با تأکید بر اینکه این طرح آمادگی پوشش ملی را دارد، عنوان کرد: در تلاشیم تا این برنامه به گونه‌ای طراحی شود که در هزینه‌های آن دچار مشکل نشویم و قابل توسعه باشد.

محمدرضا کمن؛ دبیرکارگروه پیش نویس سند ملی ازدواج

محمدرضا کمن؛ دبیرکارگروه پیش نویس سند ملی ازدواج، آخرین سخنران نشست «از همسان‌گزینی تا هم سری» بود که به تشریح چگونگی اجرای طرح ملی «همسان‌گزینی» پرداخت و افزود: در این طرح فرد ابتدا اقدام به ثبت نام کرده و مشخصات اولیه خود را تکمیل می‌کند که در این بخش فرد پس از ثبت نام باید آزمون سلامت خود را تکمیل و پس از آن به واسطین برای بررسی سلامت و صلاحیت ارجاع داده شود که فرد در هر کدام از مراحل یاد شده اگر صلاحیت لازم را کسب نکند به منظور بررسی بیشتر سلامت و آمادگی به مشاور ارجاع داده می‌شود.

کمن افزود: در صورت تأیید متقاضی، فرد باید در مرحله بعد بسته آموزشی یک را بررسی و وارد آزمون مرحله اول شود. در بسته آموزشی یک مباحثی از قبیل وضعیت کنونی خانواده‌ها، علل گسستگی و آشفتگی، اهمیت انتخاب مناسب، اهداف ازدواج و اهمیت آزمون و مشاوره مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

دبیر کارگروه پیش‌نویس سند ملی ازدواج عنوان کرد: در این آزمون‌ها به خوبی تناسب شخصیت افراد با یکدیگر، اعتقادات دینی و ... مشخص می‌شود تا فرد مناسب طرفین انتخاب شود. ممکن است فردی برون‌گرا و فردی دیگر درون‌گرا باشند که در آزمون شماره یک به این مسائل به خوبی توجه می‌شود چرا که چنین افرادی مناسب یکدیگر نیستند.

وی تصریح کرد: در مرحله بعدی محاسبات هوشمند همسان‌گزینی انجام می‌شود و فرد مناسب پیدا می‌شود. سپس قبل از معرفی به خانواده فرد بسته آموزشی دو را می‌گذراند و پس از آن آزمون دوم باید انجام شود. در بسته آموزشی دوم نیز مباحثی از قبیل: مدت و مراحل آشنایی تا عقد، آسیب‌شناسی انتخاب، تصمیم احساسی – عاقلانه گنجانده شده است.

کمن ادامه داد: مرحله بعدی معرفی به خانواده‌ها توسط واسط و ارجاع به مشاور به همراه ارائه بسته آموزشی سوم است. در بسته آموزشی سوم در خصوص روش‌های شناخت، بایدها و نبایدها در گفت‌وگو، بایدها و نبایدها در تحقیق و محقق و اشتباهات رایج فرایند آشنایی آورده شده است.

دبیر کارگروه پیش‌نویس سند ملی ازدواج اظهار کرد: در این مرحله در صورت رد توسط خانواده یا مشاور، فرد جهت بررسی بیشتر برای سلامت و آمادگی به مشاور ارجاع داده می‌شود ولی در صورت تأیید خانواده و مشاور برای عقد وارد بسته آموزشی چهارم و گذران آموزش‌های دوران عقد می‌شوند.

وی اضافه کرد: 6 ماه پس از عقد نیز پیگیری‌های لازم در این خصوص انجام و نوبت به آزمون شماره سوم می‌رسد که در صورت مشکل متقاضی باید بسته آموزشی پنجم را که شامل آموزش‌های استحکام خانواده است را بگذراند و در صورت بروز مشکل به مشاور متخصص ارجاع و در کنار آن نیز باید بسته آموزشی پنجم را بگذارند.

کمن اظهار کرد: مرحله بعدی نیز پیگیری 12 ماه پس از عقد و آزمون چهارم است که در این مرحله در صورت وجود مشکل، افراد به مشاور متخصص برای زوج درمانی ارجاع داده می‌شوند و در صورت عدم مشکل وارد زندگی موفق و پایدار خواهند شد.

جلسه پرسش و پاسخ در نشست همسان گزینی

دبیر کارگروه پیش‌نویس سند ملی ازدواج در پایان گفت: پنج بسته آموزشی این طرح انگیزه افراد برای ازدواج را افزایش خواهد داد.

در پایان نشست «از همسان گزینی تا هم سری» موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان، به سوالات حاضرین و کارشناسان امر ازدواج توسط سخنرانان و مدیران این پروژه پاسخ داده شد.

گفتنی است، موسسه فرهنگی و اطلاع رسانی تبیان، قصد دارد تا در آینده ای نزدیک پروژه همسان گزینی خود را که به صورت آزمایشی در سطح استان تهران در حال برگزاری است، وارد فاز اجرایی برای تمام مردم ایران کرده و از آن رونمایی کند.

هومن بهلولی

روابط عمومی موسسه تبیان


مطالب مرتبط:

تصاویر نشست هم اندیشی «از همسان گزینی تا هم سری»

وزارت ورزش و جوانان از طرح همسان گزینی تبیان حمایت می کند

پروژه همسان گزینی برای تمامی اقشار جامعه است

با سند ملی ازدواج طرح همسان گزینی نیز قوت خواهد گرفت